הולכות לים? כך תשמרו על העור מנזקי השמש
במחקר שנעשה ב-2021 בארה"ב גילו שבזמן ש77% מהאנשים ישימו קרם הגנה בגוף ובפנים כשהם הולכים לים או לבריכה, רק 44% מהם יתמרחו בקרם הגנה כשהם עובדים בחוץ או יוצאים למקום לא מוצל לשעות ארוכות. מה שה-44% האלה הבינו זה שקרם הגנה יכול לעזור לעור שלנו להזדקן טוב יותר, להתקמט הרבה פחות, ולשמור על הבריאות שלנו.
אז מה הם נזקי השמש? ואיך אפשר להישמר בפניהם. כל התשובות אצלנו.
הכירו את UVA ו-UVB
קרני ה-UVA וה-UVB של השמש הן קרניים שחודרות את שכבת האוזון ובמגע עם העור גורמות לכוויות שמש, לנזקים רבים לעור הפנים שלנו ובמקרים קיצוניים לגרום לסרטן העור או מלנומה. כאשר אנחנו מורחים קרם הגנה הוא בעצם מסנן את הקרניים המסוכנות האלה ומגן עלינו מפני הנזקים הללו.
מה שקורה לעור הפנים בלי קרם הגנה
הסכנות שכרוכות בחשיפה לשמש ללא הגנה יכולות לגרום ל-2 תופעות לוואי שונות המופיעות על עור הפנים.
- הזקנות עור הפנים - כשהקרניים המסוכנות של השמש חודרות לעורנו הן פוגמות בסיבים מיקרוסקופיים בעור הפנים שלנו, ובכך פוגמות באלסטיות שלו ששומרת על העור חלק מקמטים.
- פיגמנטציה - השמש נותנת לנו גוון שזוף יותר בכך שהיא מגבירה את ייצור המלנין בעור, לפעמים, המלנין מיוצר באופן מוגבר בנקודות לא אחידות בפנים וגורם לפיגמנציה לא אחידה, נמשים וכתמי שמש.
סרטן העור
סרטן העור הוא כנראה הנזק הגדול ביותר שיכול להיגרם לנו כתוצאה מחשיפה לא מוגנת לשמש. לפי מחקרים שנעשה ע"י המחלקה הציבורית לבריאות של אילינוי, 90% ממקרי סרטן העור נגרמים כתוצאה מחשיפה לשמש. כשקרני השמש המסוכנות חודרות לעור שלנו ללא קרם הגנה הן משנות את מבנה הDNA של תאי העור שלנו, ועלולות ליצור מוטציות בתאי העור שמתבטאות כסרטן עור או מלנומה.
קרם הגנה לפנים
הרבה אנשים מסתפקים בקרם הגנה רגיל, מורחים אותו על הפנים ועל הגוף ולא משתמשים בקרם הגנה ייעודי לפנים. קרם הגנה שנוצר בעבור עור הפנים, מגן על עור הפנים העדין בצורה הרבה יותר טובה מקרם הגנה רגיל לגוף ולכן, חשוב לקנות קרם הגנה שמיועד לפנים כדי שיוכל להיספג טוב יותר על הפנים שלנו, ולהגן עליהן מנזקי השמש. גם איכות קרם ההגנה לפנים משנה מאוד, ומתחלקת ל-2 פרמטרים:
SPF 50
ראשי התיבות האלה אומרות פקטורים להגנה מהשמש (Sun protection factors) והם מודדים את רמת ההגנה של קרם ההגנה על העור. כשקונים קרם הגנה לעור עדין כמו עור הפנים, שנוטה להזדקן מהר יותר משאר הגוף, חשוב להתאים מקדם הגנה בהגנה גבוהה
כמו SPF 50.
קרם הגנה מחומרים מינרליים בלבד
קרמי הגנה קלאסיים, הם קרמי הגנה שעשויים מכימיקלים שתפקידם לשבת על גבי העור ולהקרין הרחק מהעור את קרני הUVA ו-UVB. לעומת זאת קרמי הגנה ממוצרים מינרליים נכנסים לעור ומסננים את הקרניים הרעות מלהיכנס לעורנו בספקטרום רחב יותר מרק UVA וUVB שהם אינן הקרניים המסוכנות היחידות. בקרמי הגנה קלאסיים יש גם המון כימיקלים מסוכנים כמו אוקסיבנזון, אוקטוקרילן ועוד, שיכולות לגרום לנו לפצעונים ואקנה בשימוש על הפנים.
קרם הגנה לגוף
קרם הגנה לגוף הוא לא פחות חשוב מקרם הגנה לפנים. אומנם הגוף שלנו לא בעל עור עדין כמו עור הפנים ולכן נוכל להסתפק בקרם הגנה בהגנה של 30 SPF, אבל כדי לשמור את עור הגוף צעיר ובריא חשוב להתמרח גם בקרם הגנה לגוף. אז מה צריך לזכור כשאנחנו מתמרחים?
אין דבר כזה עמיד במים
כן, כן, גם אם כתוב על הבקבוק מפורשות, קרם הגנה הוא לא דבר שיכול להיות עמיד
במים. לכן בין טבילה בבריכה או שכשוך בים תצטרכו להתמרח מחדש.
לא להפסיק להתמרח
אתם מכירים את החברה שנצלתה בים, כולה אדומה והיא נשבעת שהתמרחה? אז זהו שזה שהתמרחה בבית לפני הים ממש לא אומר שהיא הייתה מוגנת מהשמש. כדי לשמור על תוצאה אפקטיבית של הגנה מהשמש יש להתמרח כל שעתיים.
4 דרכים לתיקון נזקי שמש קיימים
חלקנו לא הבנו את חשיבות קרם ההגנה עד גיל מאוחר יותר, בו כבר נחשפנו לשמש בצורה לא מבוקרת וקיבלנו ממנה "מתנות קטנות" כמו כתמי שמש, פיגמנטציה או עור יבש עם מראה חרוך. אולי הנזקים נראים בעינינו בלתי הפיכים וכבר ויתרנו על האפשרות להחזיר את הגלגל, אבל שום דבר לא מאוחר מידי. אז אומנם להעלים את הנזקים מהשמש זה דבר שלא
כל כך סביר שיקרה, ניתן לגרום לנזקים האלה להיראות הרבה יותר טוב.
- ויטמין C: תכשירים בעלי ערכים גבוהים של ויטמין C מסייעים בהבהרת העור שלנו, וגם מתפקדים כעוד קו הגנה על העור שלנו בזכות האנטיאוקסידנטים החזקים שנמצאים בו.
- רטינול: רטינול, הוא "קרוב משפחה" של ויטמין A והוא עוזר לעור להתחדש, ומעודד יצירת קולגן בעורינו.
- אידוי: כדי לנקות את העור והנקבוביות בצורה יעילה, צריך להשתמש באדים שיפתחו את הנקבוביות שלנו וינקו אותן. נסו לקחת קערה גדולה ולמלא אותה מים רותחים. שימו את הפנים מעל הקערה והתכסו במגבת גדולה כדי למנוע מיציאת האדים.
- התמרחו לאורך כל השנה: קרם הגנה זה לא אבטיח, אין לו עונה. גם בקיץ וגם בחורף קרני הUVA והUVB משוטטות לתוך עורינו גם כשמעונן וגם כשנדמה לנו שאין בכלל שמש. כדי למנוע מנזק נוסף לעור, והתדרדרות נזקי השמש הקיימים הקפידו להתמרח כל השנה.
שאלות ותשובות בנושא הגנה על העור והשיער
סרטן העור נגרם בעורינו כתוצאה מחשיפה לא מוגנת לשמש. כאשר קרני הUVA וUVB חודרות לעור שלנו, הן בעצם משנות את הDNA של תאי העור שלנו, ובכך יוצרות מוטציות בתאי העור שיכולות להתבטא בתאי עור סרטניים.
כאשר קונים קרם הגנה לפנים חשוב לשים לב ל-2 דברים.
- קרם ההגנה צריך להכיל הגנה של 50 SPF לפחות.
- קרם ההגנה לפנים צריך להיות עשוי מרכיבים מינרליים בלבד, שיגנו על בעור בספקטרום רחב יותר של קרניים מסוכנות בלי להכיל כימיקליים מסוכנים.
את קרם ההגנה חשוב למרוח מחדש כל שעתיים על מנת לספק הגנה מירבית מהשמש.
קרם הגנה עמיד במים, הוא קרם הגנה שלא יורד מהעור בזמן השהייה במים, אך לאחר היציאה מהמים קרם ההגנה נוטה לרדת מהגוף, ולכן חשוב להתמרח מחדש.